Mine tanker om et glutenfritt kosthold + hva er gluten og hvor finner vi det!?

EB2A3C65-56B4-4820-B382-C9AF240977E3.jpeg

Å spise eller ikke spise gluten? - det er spørsmålet. Vi ønsker alle å leve sunnere å ha mer  energi i hverdagen, uten å  måtte hoppe på en ekstrem eller hypet diett. Bare tanken gjør meg sliten.  Men kan det være slik at det er et snev av sannhet i noen av disse diettene? Jeg ønsker å svare på noen spørsmål om dette temaet,  for jeg tror at med kunnskap så kan en ta mer rette valg for seg selv og sin egen kropp. Det er min erfaring.

Hva er gluten?

Gluten er et protein, som består av to mindre proteiner; gliadin og glutenin. Gluten kjenner vi godt til; for den gjør at baksten hever seg, og fungerer som bindemiddel. Du har kanskje lagt merke til når du bryter et nybakt brød, at det er små hulrom fordi glutenet bygger et nettverk som gjør at gasser og damp holdes inne i brødet. Og vi får den perfekte konsistensen som vi elsker i boller og brød.

Hvor  finner vi gluten?

Det er gluten i hvete, fullkornmel, havregryn (i utgangspuntet er havregryn glutenfri, men de produseres ofte der det er andre korn som inneholder gluten tilstede. Se etter glutenfrie havregryn i butikken), spelt, dinkel, rug, bygg, kli (av havre, rug, bygg, hvete), kamut, kruskakli, alle typer pasta, semulegryn, couscous, soyasaus, maltsirup, maltekstrakt, puffet hvete, puffet havre(se etter glutenfrie). 

Cøliaki, hvete allergi og ikke-cøliakisk gluten sensitivitet, hva er forskjellen?

-Cøliaki

er en autoimmun tilstand der tarmtottene i tynntarmen flates av pågrunn av innflamasjon. Disse tarmtottene er ansvarlige for å plukke opp næring fra maten vår. Derfor er det også veldig viktig at de som har fått påvist cøliaki er helt borte fra gluten.

-Hvete allergi

kan man teste med en hud test. Hvete allergi er en immun reaksjon mot en av de 100 proteinene i hvete. Her kan man oppleve vansker med å puste, anafylaktisk sjokk, snue, hoste og mageproblemer.

-Ikke-cøliaksisk glutensensitivitet'

den som kanskje får mest oppmerksomhet de siste årene; hei, jeg har glutenallergi. Selv om 'ikke cøliaktisk glutensensitivitet' er den rette betegnelsen. Det er mange som kjenner at de får plager med brødmat o.l og vi sier vi har glutenallergi da vi ikke har fått påvist cøliaki eller hveteallergi.

Dette er en vanskelig diagnosen og stille. Det kan være om du har eksem, oppblåst, utslett, forstoppelse, migrene, vektproblemer, depresjon uten forklaring.  Det er mye forskning rundt hvorfor vi får disse symtpomene.  Og det var kanskje slik den glutenfrie diett oppstod også?

For å se om en kunne muligens føle seg bedre om man kuttet gluten i kostholdet sitt. 

Hvorfor har gluten blitt så hypet opp, hva har den gjort galt?

Det blir gjort mer og mer forskning på hvorfor de om har verken har cøliaki eller hvete allergi,  opplever fordøyelsesproblemer,  vondt i magen, depresjoner, eksem, kviser, utmattelse, vektøkning og migrene. Og noe kan tyde på at en prosentandel av proteinet i hvete, som skal fungere som plantens naturlige beskyttele mot insekt, kan trigge vårt system i tarmen. Det blir også sett på om strukturen på selve kornet har forandret seg fra den gangen våre besteforeldre var unge. 

Hva med spelt?

De som har ikke-cøliaktisk glutensensivitet, kan noen ganger klare å fordøye spelt mye bedre. Men spelt inneholder fortsatt gluten, så er ikke egnet for de med cøliaki.

Og kjøpe ‘gluten-frie’ produkterer vel sunt?

Glutenfrie produkter som foreksempel glutenfri sjokolade kjeks, er fortsatt sjokolade kjeks og ikke sunt! Når noe er merket ‘glutenfri’ så er det enda viktigere å lese innholdet i produktet. Snu på forpakningen, alltid.

Her er det mye forvirring, så la mer forklare. Når et produkt ikke inneholder gluten, så må det tilsettes andre ingredienser for å få til samme effekt.

Som jeg nevnte tidligere så er jo gluten i bakevarer ansvarlig for den perfekte konsistensen, og når vi skal bake uten produkter med gluten så må en tenke litt annerledes. Mange av disse ingrediensene som blir brukt som erstatning er ikke bra for helsen vår, og i tillegg kan det være enda mer sukker og oljer i som ikke er bra for kroppen.

Så, om du ikke har cøliaki eller hvete allergi og du vil skeie ut, kjøp 'the real deal', med ingredienser som du har hørt om og kan uttale.

Bør jeg bli glutenfri?

Har du fått påvist cøliaki gjennom blodprøve, eller hvete allergi gjennom tester, så ja.

Har du ikke fått påvist noe av det ovenfor, men kjenner at du bor i en kropp som ikke har det helt greit å opplever en eller flere av plagene: oppblåst, forstoppelse, vondt i magen, tretthet, kviser, eksem m.m- så kan det våre verdt å se om du føler deg bedre ved å kutte ut gluten i 2-3 uker.

Du må lytte til din egen kropp og kjenne hva som er best for deg. Husk om du kutter ut noe i kosten, så må du erstatte med andre matvarer som du kan spise for å ikke få for lite energi.

Hvordan ser englutenfri diett ut?

En glutenfri diett, er en diett fylt med grønnsaker, frukt, nøtter, frø, bær, linser, bønner, quinoa, avocado, kjøtt, fugl og fisk. Og som du ser, her trenger du ikke snu på produktet engang for å lese innhold- en avocado inneholder bare én ingredients.

Hva kan jeg bake med, som også er sunt? 

Glutenfrie mel typer inkluderer kokosmel, glutenfritt havremel, bokhvetemel, kikertmel, brunt rismel, nøttemel; mandelmel, hasselnøttmel, cashewnøtt mel,  quionoamel, arrowroot (fåes på helsekost å binder røren), knuste linfrø eller chiafrø kan også binde røren, samt eplemos og bananmos.

Oppskrifter uten gluten finner du her på bloggen, alt er glutenfritt.

Har du noen erfaringer med å spise eller ikke spise gluten?

<3 kilder

https://nhi.no/sykdommer/barn/magetarm/coliaki-oversikt/https://www.naaf.no/fokusomrader/allergi-og-overfolsomhet/mat-og-matoverfolsomhet/hveteallergi/https://www.gluten.org/resources/getting-started/celiac-disease-non-celiac-sensitivity-or-wheat-allergy-what-is-the-difference/celiac disease, non-celiac gluten sensitivity or wheat allergyhttps://gastroenterologen.no/2017/10/ikke-coliakisk-gluten-sensitivitet/ikke-cøliaktisk glutensensitivitet

Smil, Malin