Bokhvetepannekaker med guacamole, min nye favoritt lunsj

3A2BE3FF-6D77-4D72-8DC2-31EE7539CFC9.jpeg

Når en har et allergi vennlig kosthold så kan det noen ganger være en utfordring og vite ; hva kan en erstatte de ulike ingrediensene med når en vil ha noe som en pannekake!?

Pannekaker er jo som regel laget med hvetemel, og da gluten. Personlig så har jeg hatt allergier hele mitt liv og vært skikkelig frustrert og matlei til tider (les; food drama). Når en tror at en kanskje har vokst fra seg intoleranser, og allergier så finner en ut etter noen timer at det ikke er tilfellet! Det er kanskje noen der ute som kjenner seg litt igjen.

Så om du har allergier som meg eller ønsker og kutte litt ned på hvetemelet så er denne oppskriften perfekt for deg! 

Hva er bokhvete? Lurer du kanskje på! 

Bokvete er et wannabe korn, på engelsk pseudocereals! Det vil si at det oppfører seg litt på samme måte som hvetemel når du lager mat. Bokhvete er et frø fra en plante, som er i slekt med rabarbraen. Du kan kjøpe det malt som bokhvetemel eller som 'groats' som er slik de vokser på planten.

Du kan bake med bokhvete, lage bokhvetegrøt, erstatte ris i middagsretter, og det finnes også bokhvete spagetti i butikkene nå! Smaken til bokhvete er nøtteaktig/jordaktig, og har en fantastisk egenskap til å passe med søte desserter og ikke søte retter, som det jeg har laget under. Avocado og basilikum variant. nam.

Næringsmessig er bokhvete helt utrolig - mye bedre enn andre kornsorter. Her får du karbohydrater - (men ikke den typen som skyter blodsukkeret i været), aminosyrer, mineraler og antioksidanter. Og fiber! 

| spinat pannekaker |

ca. 8 store 

1 håndfull spinat

4 egg

1 dl bokhvetemel (mel kan du enkelt lage selv ved å pulsere bokhvete i en blender til fint mel).

1 dl havremel

2 dl vann

1 ts salt

1 ts eple cider eddik (kan sløyfes).

1/4 ts kardemomme

1 ts vanilje (kan sløyfes, men jeg synes det gir en god smak da bokhvete kan være litt nøttete i smak).

 | Hvordan |

  1. Ha alle ingrediensene i en blender å miks til en smidig røre.

  2. Ha stekepannen på middels-høy varme og lag en liten prøve pannekake. Når pannen er varm, så kan du skrue ned varmen til middels varme å steke resten. Jeg løfter stekepannen og heller røren i pannen mens jeg 'ruller' den rundt, slik at røren går helt ut til sidene som en pannekake. Når den er tørr på den ene siden og har fått litt bobler, så vender du pannekaken rundt og steker på andre siden.

  3. Toppes med det du måtte ønske. Jeg moste lett avocado med salt, pepper og tilsatte cherrytomater og basilikum blader - enkelt og godt.

| Serverings forslag |

Bokhvete er som nevnt i slekt med rabarbraen- og du kan toppe disse pannekakene med 'sweet eller savory', søtt eller det motsatte, som jeg ikke finner et ord på norsk på - men er det motsatte av søtt ;)

  1. Chia syltetøy

  2. Kokoskrem og bær

  3. Avocado mos med fersk basilikum og cherry tomater (som under)

  4. Røkelaks og eggerøre

  5. Salat rester du har i kjøleskapet. Rull inn i pannekaken og pakk med som lunsj.

| Tips |

De holder seg utmerket i kjøleskapet og kan med fordel spises dagen etterpå!  Håper du liker det, og kommer du på andre toppinger - tagg meg gjerne @malineekstromno så jeg får se hva du lager!

<3 Smil, Malin