Litt om kropp og magen vår!

4B89A3E2-C116-47CF-A9B2-14F5E01BB9B6-e1536668811242.jpeg

I moderne tider ødelegger vi gløden vår |

Vi i spiser gjerne ferdiglaget mat med konserveringsmidler og andre ting vi ikke helt klarer å uttale,  det er sprøyte midler på grønnsaker og frukt, vi spiser kjøtt som igjen har spist mat som ikke er så naturlig for dem å spise. Og det er overforbruk av resept belagte medisiner, for ikke å snakke om forurensninger og stress i hverdagen.

Dette kan lede til ubalanse i mage- tarm flora og inflammasjoner i kroppen vår.

Nå tenker dukanskje; ‘mage, tarm, flora oginflammasjon, høres fryktelig kjedelig ut’. Keep reading! Dette kan gi deg en forståelse av hvordan din kropp fungerer, slik at du kan ta tilbake gløden!

Grunnen til at du vil forstå inflammasjon, er fordi det er vårt hjelpesystem i kroppen. En inflammasjon oppstår når vi skader oss eller får en bakterie i kroppen. Alarmen går av, alle mann i arbeid; rundt for eksempel der du akkurat sparket foten i bordet. Det blir en hevelse, rødt og kroppen fikser opp på magisk vis. Andre eksempler er sår hals eller et insekt bitt som blir rødt - du skjønner hvor jeg vil.

Så over til det som er det intressante her! Hva skjer om vi får skader i mage og tarm over lang tid? Som vi ikke ser! Hva skjer når disse skadene aldri får helingstid?

Se for deg at da at du spenner deg over og over igjen i denne foten, ikke greit, eller hva? Kroppen eller rettere sagt mage og tarmveggen får aldri nok tid til å hele seg selv. Trist, ikke sant? Kanskje du ikke tåler melkeprotein så godt, eller gluten, sprøytemidler, eller disse stoffene som vi ikke klarer å uttale bakpå maten vi spiser.  Og det som skjer da er at du får skader, som gjør at det som egentlig bare skulle vandre forbi og ut på andre siden, nå siler ut i resten av kroppen din. Ikke greit.

Hvorfor betyr dette noe for deg? Jo, da kan ufordøyelige mat og giftstoffer flyte rundt, og du kan få de kjekke symptomene av kviser, eksem, sopp, allergier, forskjølelse og mer! Inflammasjoner i huden fører også igjen til mindre kollagen og elsastin produksjon - som er det som gir oss den ‘plumpy’, og faste huden som vi alle vil ha. Det forskes også mye på om adhd og migrene kan ha en link her.. Alt dette tar åpenbart bort gløden vår. Mange vet ikke idag, at enkle kostholds endringer og verktøy for å finne ro, kan ha en stor innvirkning på hvordan livet oppleves. Fun fact: (Eller ikke så fun..) Jeg har slitt med eksem i hele mitt liv, og jeg vet hvor frustrerende bare det kan være.

Så hva gjør man for å ta tilbake gløden?

1. Spis magevennlig mat og probiotika.  Mat laget fra bunnen, antioksidantrike grønnsaker, frukt og bær. Nøtter og frø (bløtlagt helst). Urter og krydder som gurkemeie, må vi ikke glemme - fantastiske på smak og proppet med næring. Probiotika finner du i sauerkraut og kimchii, lages enkelt selv, eller invester i et glass fra helsekosten. 

2. Lytt til hvordan du har det! Hvordan føler du deg etter du har spist melkeprodukter, hvetemel, sukker? Er dette noe en kan prøve å kutte ut i én uke eller lenger for å se om du har det bedre? Kutte helt ut?

 3. Self care - ja det er et buzz ord om dagen - men dette burde kanskje vert punkt nummer en! Det å ta seg tid til seg selv - gå tur i skog, medietere, yoga, ansiktsmaske o.l gir kroppen ro, og gjør at du faktisk kan få en kontakt med deg selv til å finne ut hvordan du egentlig har det, og kan hjelpe deg på veien mot enda mer glød - på innsiden og utsiden. 

Har du funnet ut at du føler deg bedre ved å kutte ut noen matvarer som kroppen reagerer på?

Smil, Malin