Hvorfor bør du egentlig bløtlegge nøtter og frø? Se her!

FF5AC817-D45A-4017-B9D8-E73A8228C3CC.jpeg

Mange opplever magesmerter og en fordøyelse som ikke er helt i balanse.

IBS (irritabel tarm syndrom) er en diagnose flere og flere får fortalt de har. Uten noen ganger helt og forstå hva det egentlig betyr.

Fokuset rundt vegansk mat, plantebasert mat og raw food er i vinden som aldri før. Kumelk blir byttet ut med nøttemelk for de som ønsker et laktosefritt alternativ i smoothies, supper og lattér. Hvetemel blir byttet ut med mandel-, cashew-, havre- og bokhvetemel for et glutenfritt og desidert sunnere alternativ til hvetemel.

Dette er helt supert. Nøtter og frø er fantastisk, proppet med vitaminer, mineraler, fiber og sunt fett. Som mange vet er jeg veldig opptatt av kunnskap når det kommer til hva som er bra for kroppen min. Spesielt etter at jeg har selv måttet bygge opp et magesystem som ikke virket helt som det skulle.

Kunnskap er viktig siden vi alle er unike i forskjellige kropper, og kan da ta mer bevisste valg i hverdagen, utifra hva som passer oss. Derfor har jeg tenkt å ta for meg hvorfor bløtlegging av nøtter, og om det kan være en enkel ting du kan gjøre i hverdagen for å ha litt mindre symptomer!

| To grunner til at det er lurt å bløtlegge nøtter og frø |

  1. Fytin syre bundet til seg. Som er supert for frø og nøttefamilienen for det beskytter dem mot intrengere - insekter, mugg, bakterier osv. Men for oss mennesker kan vi oppleve vondt i magen.

  2. Nøtter og frø inneholder enzym hemmere, som i naturen er bra, det gjør at de ikke spirer før de har funnet en plass de skal bygge og bo. For det er jo det nøtter og frø er ment til, bli en stor vakker plante. I kroppen vår derimot kan disse enzym hemmerene hindre mineraler som magnesium, sink og jern og bli absorbert. Og det er jo litt kjedelig, når vi virkelig vil benytte alt av næringen når vi først skal spise det. 

Det som kan fjerne denne fytinsyren og enzym hemmeren, er å bløtlegge i vann noen timer før en vet en skal benytte seg av de. Spesielt om en skal lage knekkebrød, bake ol.

FF5AC817-D45A-4017-B9D8-E73A8228C3CC.jpeg

Hvem bør bløtlegge? 

Personlig så bløtlegger ikke jeg alltid alle nøtter og frø jeg spiser. Noen ganger så tar jeg en håndfull i smoothien eller om jeg lager energiballer.

Men vet jeg på forhånd at jeg skal lage mandelmelk, knekkebrød eller granola, så velger jeg å planlegge litt og bløtlegge på forhånd.

For nå vet jeg at det er bedre for min mage og samtidig at næringen blir mye mer tilgjengelig for kroppen min! Opplever du også en krangelete mage er det absolutt verdt å prøve for å se om det kan hjelpe!

Hvordan bløtlegger en nøtter og frø, og hvor lenge? 

  1. Ta en ønsket mengde nøtter/frø og dekk med vann slik at det går ca. 4-5 cm over. Tilsett 1-2 ss eple cider eddik. La stå over natten.

  2. Skyll godt nøttene i en sil.

  3. Brukes med en gang.

E1C4B1CF-8E08-4229-99F6-9E97E258D005.jpeg

Hvordan tørke nøttene og frøene?

  1. Ha nøttene/frø/bokhvete over på et stekebrett (Eventuelt dehydrer dem).

  2. La dem ligge i ovnen på 40 grader, som er når lyset i ovnen er på, i 24 timer. Noen ganger mer, kjenn etter at de er helt tørre. Da har du det som blir kalt 'aktivisert' dem. Og kan oppbevares i glass krukker. Eller males til mel.

soak_nuts.jpg

Bilde fra Pinterest

Har du opplevd at bløtlegging hjelper deg?

Smil, Malin