Beauty talk! Økologisk-, naturlig, cruelty-free og vegansk. Hva er egentlig forskjellen?

FLERE OG FLERE MERKER GÅR I EN GRØNNERE RETNING, OG DET DUKKER STADIG OPP NYE PRODUKTER SOM ER MERKET VEGANSK, ØKOLOGISK, CRUELTY-FREE ELLER NATURLIG.

HVA BETYR DE ULIKE EGENTLIG?

IMG_9158.JPG

Jeg har alltid vært opptatt av å finne det optimale kostholdet for min egen kropp, fordi jeg har slitt med magesmerter og allergier i alle år. På en annen side har jeg ikke fokusert så mye på innholdet i skjønnhetsprodukter, jeg visste at jeg på et eller annet tidspunkt kom nok til og gå all inn på det også. Fokuset mitt har ligget på effekt og resultat, og at makeupen er pigmenter og har god holdbarhet i løpet av dagen.
Det er noe jeg har tenkt på lenge da, siden jeg er så opptatt av ingredienser vi putter i kroppen, og da bør vi jo også tenke mer på hva vi smører utenpå kroppen.

Jeg har jobbet i skjønnhetsbransjen siden jeg gikk på frisørlinjen på videregående. Makeup utdanningen tok jeg samtidig som jeg studerte bachelor i ernæring, og jeg har også tatt kurs i negledesign. I flere år har jeg jobbet i salong, samt for et hudpleiemerke hvor jeg holdt kurs på ulike spa og salonger rundt i Norge.
Gjennom tiden min i salong lærte jeg veldig mye om virkningen av produkter, og teknologien bak for at de skal kunne penetrere ned i huden og gi den effekten vi ønsker. Jeg oppdaget også hvor viktig vi jenter synes det er at makeupen vår er pigmentert og ikke «smudges» ut i løpet av dagen. Effekt og resultat har stått sentralt for meg i alle år.

Da jeg startet i skjønnhetsbransjen var de økologiske og naturlige produktene ikke så fristende i forpakningen (ja jeg liker de ser litt fine ut på badet, hehe) og har jo ofte kortere holdbarhet pågrunn av mindre konserveringsmidler. Nå er det stor vekst blant økologiske, naturlige og veganske produkter, som er så bra! De har ikke bare forbedret holdbarhet, pigmentering og virkning – emballasjen på mange produkter har også fått et skikkelig løft og er blitt noe jeg ønsker å ha på badehyllen.

IMG_9157.JPG
IMG_9156.JPG

VEGANSKE SKJØNNHETSPRODUKTER


Vegansk makeup inneholder ingen ingredienser fra dyr.


Vegansk makeup er ikke nødvendigvis bedre for huden vår, det kan sammenlignes med et vegansk kosthold. Potetgull er vegansk, men ikke så bra for oss.
Skjønnhetsprodukter kan være veganske, og samtidig inneholde kjemikaler og konserveringsmidler som verken er bra for kroppen eller miljøet.
Det som er positivt med at interessen for vegansk makeup øker, er at vi nå blir mer opptatt av ingredienslisten på produktene, og hva vi smører på huden. Vi blir mer kunnskapsrike, og kan dermed ta valg som er bra for både oss selv og verden vår! 

VEGANSKE PRODUKTER :

IMG_9159.JPG

CRUELTY-FREE SKJØNNEHTSPRODUKTER


Cruelty-free produkter er ikke testet på dyr.


De kan riktignok inneholde ingredienser fra dyr.
Ingredienser fra dyr som vanligvis blir brukt i makeup og hudpleie, som du kan se etter på ingredienslister, er blant annet honning, bivoks, lanolin (ullfett), squalane (hailever-olje), carmine (knuste biller), gelatin (ku- eller grisebein, og ligamenter), allantoin (urin fra ku), placenta (organer fra sau) og kollagen.


CRUELTY-FREE PRODUKTER :

IMG_9162.JPG

ØKOLOGISKE SKJØNNHETSPRDUKTER, INKLUDERT «ORGANIC» OG «ECO-FRIENDLY»


Økologiske produkter følger strenge retningslinjer både med tanke på ingredienser, fremstilling og forpakning.


Hvilke krav som stilles til ingredienser varierer blant ulike sertifiseringer. Generelt går kravene på aspekter som hvordan ingrediensene brytes ned i naturen, innhold av fargestoffer, parfyme og en rekke andre kjemikalier. 
Ingrediensene må komme fra et økologisk landbruk, men også her er det ulike retningslinjer. Er produktet merket med et USDA organic så kan du være sikker på at produktet inneholder minst 95% økologiske ingredienser – fra idé til forpakning.


Organic er det engelske ordet for økologisk. På norsk betyr organisk at det er nedbrytbart.

Eco- friendly betyr at produktet er miljøvennlig, ikke at det er økologisk.


ØKOLOGISKE PRODUKTER :

IMG_8960.JPG


NATURLIGE SKJØNNHETSPRODUKTER

Naturlige skjønnhetsprodukter inneholder ingredienser som kommer fra naturen, altså bruker de i liten grad kjemisk fremstilte konserveringsmidler, kunstig farge, parfyme, silikon og petroleumsingredienser. 

Naturlig makeup er ikke regulert, og trenger ikke være helt naturlig for å ha en merkelapp som sier naturlig! Produktet kan altså for å sette det på kanten, inneholde 1% naturlige ingredienser- og det kan stå at produktet et ‘naturlig’ på pakken.

Da er det lurt å lese på produktet for å være på den sikre siden. Ingrediensene er rangert fra høyest til lavest innhold i ingredienslisten på skjønnhetsprodukter, så se til at de syntetiske stoffene står så langt ned som mulig. 


Naturlige produkter inneholder gjerne mindre av disse ingrediensene :
Syntetiske konserverings midler. Inneholder mindre konserveringsmidler slik at de har kortere holdbarhet. 
Kunstige fargestoffer. Naturlig sminke bruker gjerne farger fra naturlige kilder. 
Kunstige dufter. Tungmetaller. Tungmetaller kan bygge seg opp i kroppen over år. Mange velger naturlige produkter for å unngå opphopning og hormonforstyrrelser!

IMG_9161.JPG
IMG_9155.JPG

Naturlige produkter :

IMG_9163.JPG

TIPS

Noen ingredienser, slik som sitron og andre sitrusfrukter, pleier og skrives citric acid. Sodium chloride, er bare et vanskelig ord for havsalt.


Det beste du kan gjøre for å være sikker på at produktet du kjøper er bra for huden, er å lese ingredienslisten på produktet og gjøre egen research. Alternativt kan du bli godt kjent med en makeup- og hudpleieserie som står for det du ønsker.

IMG_9165.JPG

TIPS

PAULA’S CHOICE har en side der du kan sjekke om ingredienser er bra eller dårlig!


Med litt øvelse kommer en fort inn i hvilke produkter som er gode og naturlige for huden.

xx Malin Ekstrøm

Artikkel ute også på vegannorge.no <3