Matcha latté guide + min enkle oppskrift

The story .

Min matcha story begynte når jeg bodde i LA! Jeg husker ikke min aller første sipp, men jeg husker at jeg laget matcha to-go når jeg løpte ut døren tidlig om morgenen hver dag på vei til yoga skolen som jeg gikk på i Santa Monica. Jeg drakk det av tre grunner, én- matcha grønn te inneholder antioksidanter. To - matcha inneholder koffein, men sammen med L-theanin som er en aminosyre så gjør det at du føler deg mer stabil, og ikke engstelig. Tre- det var en fin liten kose rutine som jeg hadde med meg selv hver morgen.

 
IMG_1733 2.JPG

´Matchamoment´ er noe jeg gleder meg til når jeg står opp. Å jeg prøver å lage et lite matcha moment hver eneste dag- der jeg setter meg ned, å nyter. Ikke bare er matcha et kose moment i hverdagen, det er også veldig næringsrikt. Antioksidanter og aminosyren L-theanin er blant annet noe av helsefordelene i matcha.

Matcha Q & A 

1. Hva er egentlig så bra med Matcha?

Det som er unikt med matcha er at du drikker hele de grønne bladene fra Camellia sinesis planten. Bladene er de yngste og nederst på planten, så borte fra sollys. Du får derfor større mengder klorofyll, antioksidanter og aminosyren L-theanin, som blant annet gjør at koffeinet i matcha ikke påvirker oss så mye som det gjør i en kopp kaffe.  Det er ca. 28 mg koffein i en grønn te pose, og siden du drikker hele tebladet når du drikker matcha så er 1 ts matcha pulver rundt 70 mg koffein (jeg bruker som regel 1/2 ts i min matcha lattè, men har to kopper til dagen). Kaffe, som såklart varierer alt etter hvor sterk kaffe du drikker ligger på alt mellom 90- 200 mg koffein.

Matcheen skal være klar grønn i fargen, da er den absolutt mest næringsrik. Se etter matcha fra Japan, og at den er ´ceremonial grade´

Jeg pleier også å si at det å velge noe over noe annet kan også være sunt. F.eks kutte ned på èn kopp kaffe til dagen eller en boks pepsi max, i stedet for to å erstatte med en kopp matcha.  


2. Oppbevaring og holdbarhet

Matcha pulver skal ha en klar grønn farge, blir fargen lys grønn eller gusjegrønn så har mye av næringen gått bort og kan smake bittert- den oksideres som et eple gjør etter du har tatt en bit.

Matcha er veldig sensitiv til varme og lys. I kjøleskapet holder matcha i 1 år uåpnet, og ½ år åpnet.  Velg helst en som kommer fra Japan, er klar i grønnfargen og ceremonial grade. Da skal den være søtere på smak, og du slipper kanskje å søte helt.

Oppbevar matcha i kjøleskap.


3. Hvor kjøper man matcha?

Matcha kan du kjøpe på helsekoster som Life, Sunkost og Kinsarvik og på nett.


4. Er det ulike måter å tilberede matcha på?

Matcha blir brukt i japanske seremonier, vanligvis med kun matcha og kokt vann.

For en mildere variant test ut matcha lattè, som er matcha og plantebasert melk. Veldig godt.

Og visste du at du kan lage matcha chiapudding og andre matcha desserter?


5. Kan man bruke kumelk når man lager matcha lattè?

Jeg har lest at kumelk gjør at kroppen ikke klarer å ta opp alt næringen i matcha pulveret. Så prøv å finn en plantebasert melk som havre-, mande- eller kokosmelk.


6. Hvordan smaker det?

Matcha kan ha en litt gressete, smak synes noen. Jeg vet ikke helt hvordan jeg skal forklare smaken til matcha. Men kjøper du matcha med god kvalitet, ´ceremonial grade´, oppbevarer den i kjøleskapet og ikke blander den ut med vann over 80 grader så synes jeg den har en fantastisk og søtlig smak.

Matcha blir faktisk brukt masse i desserter som matcha is, matcha kaker, matcha raw balls.


7. Må man ha bambus visp?

1.) Du kan blende matcha og melk i blender, så varme opp i kjele.

2.) Eller bruke en liten espresso visp (heter det det!?) til å blande ut matcha pulveret i melken.

3.) Eller blande matcha pulver med plantebasert melk i en melkeskummer.


8. Hvor kan jeg finne matcha og resten av ingrediensene på nett? Og bambus visp?

Valgfrie boostere :

 
IMG_1737 2.JPG
 

Oppskrift matcha lattè

  • ½  ts matcha pulver

  • 1 ss tevann (80 grader)

  • 4 dl havre mandel melk fra Berit Nordstrand fåes på Rema 1000

  • Valgfritt : ½ - 1 ts raw honning

  • Valgfritt : ¼ ts ekte vanilje, kun tippen på en t-skje liksom

Fremgangsmåte 

  1. Kok opp vann til 80 grader om du har vannkoker med temperaturmåler, hvis ikke kan du bare koke opp i en kjele. 

  2. Varm plantebasert melk i en annen kjele (eller melkeskummer).

  3. Ha ½ ts matcha pulver i en skål, sammen med 1 ss kokt vann. Bruk en matcha visp (fåes på helsekost) eller en elektrisk espresso visp. Visp i en M. 

  4. Ha i varm plantemelk, og eventuelt vanilje og honning. Dust for glow med Adaptogenene om du ønsker

 
IMG_1735 2.JPG
 

Matcha er finmalte blader til pulver, så det klumpe seg om pulveret ikke vispes nok ut i væske. Jeg bruker en matcha visp i bambus, som regel selges den ved siden av matcha pulveret i en helsekosten.

Tips hvis du ikke har en bambusvisp:

1.) Bruk en blender: ha i matcha og plantebasert melk, blend og varm opp i kjele etterpå.

2.) Eller en liten håndholdt espresso skum visp.

3.) Ha alle ingrediensene i en melkeskummer, min favoritt er fra SMEG.

 
IMG_1730 2.JPG
 

Etter pulveret er godt vispet ut så kan du blande det ut med plantemelk, jeg liker godt havre og mandelmelken til Berit Nordstrand. Hvis jeg har melkeskummer bruker jeg den, hvis ikke så tar jeg å varmer det opp i en kjele.

 
IMG_1729 2.JPG
 

Hvis du har fått matcha lattèn inn i hendene, så kan du gjøre noe av det kjekkeste jeg vet - DUST FOR GLOW!

Jeg elsker å booste med ekstra næring der jeg kan! Adaptogener som f.eks. reishi, chaga, eller maca - øker kroppens motstand mot stress. De kan også fremme et balansert på immunforsvar og nervesystem. De ´adapter´ (tilpasser), seg til slik du har det akkurat da.

 
IMG_1732 2.JPG
 
 
IMG_1731 2.JPG
121.png
 

Jeg blir SÅ glad når jeg ser dere blir inspirert av noe jeg lager så tag meg gjerne så jeg får se på instagram!
@malinekstromno