Litt Tanker Om Hva Det å Spise Plantebasert Betyr For Meg

0AADC041-C4BA-4A6A-BBFD-CE51817D4DEB.jpeg

Jeg har kjent på det å skrive om hva plantebasert betyr for meg, i det siste. Tror det er siden jeg ofte får flere spørsmål om jeg er veganer, og generelt hvordan kostholdet mitt ser ut. Jeg tror jeg bevisst ikke har kommentert så mye rundt dette for jeg synes kosthold er så individuelt. Og vet selv at jeg tidligere i livet, har sett etter hvordan andre har spist for å tenke at det er fasiten.

Jeg tror ikke en ting passer alle, vi har alle unike kropper og forskjellige liv. Det jeg vet er at jeg ønsker å være helt ærlig med dere. Og kanskje min tankegang kan inspirere andre.:Plantebasert kan høres ut som en kun spiser planter, men det er så mye mer for meg!

| Litt om min historie |

Jeg har levd helt vegansk i 1,5 år. Da bodde jeg i LA og det var ganske lett å leve vegansk. Spesielt som en nybegynner. Mange vet kanskje ikke dette om meg, men jeg har alltid hatt allergier og masse magesmerter, og magesmerter spesielt fra tenårene og allergier hele livet.For meg ble det å leve vegansk i LA veldig deilig. Det var så greit å kunne gå inn i en kafé eller restaurant å si at jeg skulle ha maten vegansk og glutenfri. Så uproblematisk og jeg kunne endelig få mat jeg tålte, sunt- fargerikt, og  smakfult. Lang historie, veldig kort, så ble dette kostholdet for snevert, for meg pågrunn av alle mine intoleranser og allergier som soya, bønner osv.  Med andre ord flere kilder som en må ha i et variert kosthold, kuttet jeg ut i tillegg til alle animalske produkter for å være helt vegansk.  Jeg endte opp med mangler av ulike vitaminer og mineraler, pågrunn av mitt veldig snevre veganske liv. Og det gikk ikke så greit. Nå prater jeg kun utifra min kropp og erfaring. Min holdning er at en alltid skal ta valg som gjør at hode og kropp stråler, så jeg måtte begynne og gjøre endringer. 

| Hva betyr et 'Plantebasert' kosthold for meg? |

For meg kjennes ordet 'plantebasert' befriende etter å ha vært under en label, eller alltid fått spørsmål om jeg er veganer eller vegetarianer. Plantebasert betyr for meg at BASEN i mitt kosthold er planter - altså plantebasert.

Jeg ser litt på det som basen i min makeup rutine er alltid foundationen, også legger jeg til litt ekstra som rouge og mascara osv. 

Det største delen av min tallerken er alltid farger, smoothien min inneholder alltid masse grønt. Jeg spiser det jeg ønsker, (også har jeg fortsatt allergier som jeg må passe på).

Hvis jeg spiser egg eller kylling osv, passer jeg på at de har hatt et lykkelig liv, og livnært seg på økologisk mat. Næringsmessig blir også dyrene det de spiser, og hvordan de har hatt det i livet. Jeg er veldig takknemlig for erfaringen jeg fikk når jeg levde helt vegansk for det fikk meg til og bli kreativ med planter.

Det var ikke lenger kokt brokkoli, blomkål og gulrot som en kanskje er vokst opp med. Eller kun salater med isbergsalat, tomat og agurk. Nå fikk jeg inspirasjon til salatbowls, grønnsakscurry, kikertpannekaker og fargerike salater osv. Som er SÅ mye mer spennenede.

Derfor lager fortsatt veganske retter, for det var slik min prosess begynte.  Og kanskje det kan inspirere dere til å bli mer kreative til hvilke retter en kan lage av grønnsaker. Også kan en såklart bruke det som sin base og legge til det en ønsker av animalske- eller plantebaserte proteiner.

Forskning viser også at noe planteproteiner kan være vanskeligere for kroppen å absorbere enn animalske proteiner- det var også en av grunnene til at jeg endret på kostholdet. Og følte meg mye bedre med en gang. Proteinene er jo så viktige også for oppbygningen av fin glødende hud.

Jeg passer på å sette sammen måltidene, slik at det er masse grønnsaker, proteiner og sunt fett. Da holder jeg meg mett lenge og jeg vet jeg får i meg næringen jeg trenger. Lite matfrykt, telling av kalorier og bare mat som gir masse næring!

I tillegg, vil jeg også nevne at jeg alltid tar supplemang av multivitaminer, omega 3 og magnesium . Dette synes jeg er så viktig, uansett om en har et variert kosthold. Mye av maten vi spiser idag kan ha mistet mye næring under frakting, koking og miljø. Så for at alle prosesser i kroppen skal gå som de skal så tar jeg alltid kosttilskudd.